22 Mart 2014 Cumartesi

çocuk piskoloğu

www.psikonya.com
GELİŞİM VE GELİŞİME GERİLİĞİ

Gelişme terimi, çocuklarda boy ve kilo artışı şeklindeki vücut ölçülerini kapsar. Bunun yanında Motor-Mental Gelişim ise, bebeğin veya çocuğun bakması, sesler çıkarması, gülümsemesi, oturması, koşması, konuşması gibi işlevlerini içerir. Gelişim, bebeğin veya çocuğun bu tür işlevleri ne zaman başardığına ve yaşıtlarından geri kalıp kalmadığına bakılarak değerlendirilir.

Çocuklarda gelişim geriliklerinin erkenden fark edilebilmesi için, onların sosyal, zihinsel, dil gelişimi ve motor gelişim (hareket gelişimi) yönünden belli aralıklarla değerlendirilmesi gerekir. Erken tanı, olabilecek sorunlar için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktadır. Gelişim değerlendirmesinin, 2-3 yaşına kadar, bebeğin taşıdığı riske göre 2-3 ayda bir, 2-3 yaşından sonra ise 6 ay veya yılda bir yapılması yeterlidir.
www.psikonya.com

GELİŞİM DESTEK PROGRAMLARI

Merkezimizde, gelişimsel değerlendirme için Denver II gelişim tarama testi ve AGTE uygulanmaktadır. Hem normal gelişim gösteren çocuklar, hem de gelişimsel geriliği olan çocuklar için (gerekli kurumlara yönlendirmeler yapıldıktan sonra) evde ailenin uygulayacağı gelişim destek programları hazırlanmaktadır. Gelişim destek programı her çocuğun gelişim durumuna göre ona özel hazırlanmakta, yaşına göre oyuncak ve materyaller önerilmektedir. Aileler bu programlar aracılığıyla hem bebek ve çocukları ile doğru şekilde ilgilenmiş olurlar, hem de bebek ve çocuklarının zihinsel kapasitelerini artırmış olurlar.

Risk altındaki bebeklerin (erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebekler, zor doğan bebekler, ilk yıllarda menenjit ve benzeri hastalıklar geçiren bebekler) bir kısmında gelişimsel problemler çıkabilir ve bu durum erkenden desteklenirse gelişme düzelebilir, aksi takdirde bebeğin ya da çocuğun yaşıtlarıyla arasındaki fark artar ve okul yaşamında bu fark daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar.
www.psikonya.com
Aileler 6 yaşa kadar olan çocuklarının bazı alanlarda yaşıtlarından daha geride olduğunu gözlemliyorsa, çocuklarına mutlaka gelişim değerlendirmesi yaptırmalı ve çocuklarına özel hazırlanacak gelişim destek programları ile çocuğun gelişimini desteklemelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder